Erpe zonwering

Zonnescherm schoonmaken: tips voor een stralend doek

Erpe zonwering

Het doek van een zonnescherm is vaak de blikvanger van je terras, maar vieze vlekken en groene aanslag kunnen het plezier flink bederven. Gelukkig hoef je het zonnescherm niet meteen te vervangen. Met jaarlijks 1 à 2 onderhoudsbeurten kun je het doek namelijk weer stralend schoon krijgen en bovendien de levensduur verlengen. In dit artikel lees je hoe je het doek van je zonnescherm op de juiste manier schoonmaakt en onderhoudt.

Nog een reden om je zonnescherm schoon te maken

Een vuil doek is geen prettig gezicht als je heerlijk onder je zonnescherm wilt genieten. Dat zou al reden genoeg kunnen zijn om het doek regelmatig een onderhoudsbeurtje te geven. Het schoonmaken van een zonnescherm heeft nog een ander groot voordeel: met slechts 2 reinigingsbeurten per jaar verleng je de levensduur van het zonnescherm aanzienlijk! En dat scheelt weer in de portemonnee.

Wat heb je nodig om een zonnescherm schoon te maken?

Stappenplan voor het schoonmaken van een zonnescherm:

  • Verwijderen van vuil Gebruik een zachte borstel of stofzuiger om voorzichtig los vuil te verwijderen van het doek. Dit helpt om de ergste vlekken en vuilresten alvast weg te halen.
  • Wegpoetsen van vlekken Richt je nu op de vlekken die op het doek zitten. Dompel de schoonmaakdoek in lauw water, zeker niet warmer dan 40 graden, en voeg een niet-agressief schoonmaakmiddel toe. Agressieve schoonmaakmiddelen kunnen namelijk de finish-laag van het doek aantasten. Poets voorzichtig de vlekken weg met de schoonmaakdoek. Spoel het zonnescherm vervolgens goed af met lauw water en controleer of er geen zeepresten achterblijven.
  • Behandelen van groene aanslag Als er groene aanslag op het doek van je zonnescherm zit, kun je dit behandelen met een speciale groene aanslagreiniger. Volg de instructies op de verpakking van het reinigingsmiddel en breng het gelijkmatig aan op het doek. Laat het middel enige tijd intrekken, meestal wordt een inwerktijd van 15 tot 30 minuten aanbevolen. Gebruik daarna een zachte borstel of spons om de groene aanslag voorzichtig weg te schrobben. Spoel het doek vervolgens grondig af met lauw water om alle resten van het reinigingsmiddel te verwijderen.
  • Impregneren van het doek Om het doek van je zonnescherm te beschermen tegen vuil, water en UV-straling, is het verstandig om het na het reinigen te impregneren. Gebruik hiervoor een impregneerspray die geschikt is voor het type doek van jouw zonnescherm. Spuit de impregneerspray gelijkmatig over het hele doek en zorg ervoor dat alle delen goed bedekt zijn. Laat het doek vervolgens volledig drogen voordat je het zonnescherm weer gebruikt.
  • Aluminium profielen schoonmaken We hebben niet voor niets de ladder uit de berging gehaald. Pluk het moment en maak ook de aluminium profielen van het zonnescherm schoon. Gebruik weer lauw water en een niet-agressief schoonmaakmiddel. Voorkom krassen en gebruik hiervoor een schoonmaakdoek, maar vooral geen schuursponsje!
  • Siliconenspray De kunststof geleidingsblokjes, rubbers en de aluminium geleidingsprofielen kun je het beste insmeren met een droogsmeermiddel. Bijvoorbeeld met een siliconenspray.
  • Onderhoud van het mechanisme Naast het schoonmaken van het doek is het ook belangrijk om het mechanisme van het zonnescherm te onderhouden. Controleer regelmatig of alle onderdelen soepel bewegen en geen tekenen van slijtage vertonen. Indien nodig kun je wat siliconenspray aanbrengen op de bewegende delen om ze soepel te houden. Daarnaast is het aan te raden om eens per jaar wat olie of een lichte vetstof aan te brengen op de scharnierpunten van het zonnescherm.

  Met deze stappen kun je het doek van je zonnescherm effectief schoonmaken en goed onderhouden. Door regelmatig onderhoud te plegen, zorg je ervoor dat het zonnescherm langer meegaat en er altijd stralend uitziet op je terras. 

  Neem bij vragen gerust contact met ons op!

  Deel:

  Facebook ShareURL